MASSERIA C

location: Nardò
year:
2012

For me beauty is valued more than anything – the beauty that is manifest in a curved line or in an act of creativity“.

| Oscar Niemeyer |

The intervention consists in the redevelopment of a masseria in Puglia area to use as private residence with an integrated and exclusive hospitality service. The project is inspired by the desire to respect the typological value of the old structure: the demolitions have been reduced to the minimum necessary, depending on the functional requirements renovated and additions to the structure, highlighted through a contemporary language. It is preserved the logic of succession of open and closed spaces of the complex.

Admission is organized around the “Court of the olive trees”, closed to the north by the body of the suites for guests, south from the area devoted to banquet and west from the manor house. In the second courtyard, called “Water Court”, it was reused a tuff quarry to obtain a pool with an irregular profile. In addition, overcoming a slight gradient of the ground, leads to the “dovecote Garden”, the more reserved, from where you can gain entrance to the annex of the tower. The elements designed from scratch are characterized by surfaces of Corten steel, glass and wood, “lightweight materials” that characterize the architecture in a contemporary way by balancing the warm colors of the ancient walls.